Kentsel Hizmetlere Göç Perspektifinden Bakmak: Pandemi Döneminde İstanbul Örneği Raporumuz Çıktı!

Kentsel Hizmetlere Göç Perspektifinden Bakmak: Pandemi Döneminde İstanbul Örneği Raporumuz Çıktı!

Yerel İzleme Araştırma ve Uygulamalar Derneği olarak Bağcılar, Esenyurt, Küçükçekmece, Sultanbeyli, Zeytinburnu, Avcılar gibi göçmen nüfusun yoğun olarak yaşadığı 14 belediye ve ulusal ve uluslararası çalışma yürüten 13 sivil toplum kuruluşu ile yaptığımız görüşmeler sonucunda Kentsel Hizmetlere Göç Perspektifinden Bakmak: Pandemi Döneminde İstanbul Örneği Raporu’nu hazırladık. Rapor Gaziantep, İzmir, Eskişehir, Konya, Denizli, Bursa Büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri dahil 24 belediyenin görüşüne sunuldu, belediyelerden gelen katkılar ile karar alıcılara yönelik politika önerileri oluşturuldu. Sonuç: Yerel Yönetimlerde Göçmen Reformu şart!

Salgın Göçmenleri 5 Kat daha fazla tehdit ediyor! Yoksulluk Mültecilerde Daha Derin!

Mülteciler arasında işsizlik oranı,  %80’lere varmış durumda. Derinleşen yoksulluk, İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Kayseri, Kahramanmaraş, Adana, Mersin, Gaziantep, Kilis, Hatay, Şanlıurfa, Mardin illerinde göçmen ve mültecilerin gıda gibi temel ihtiyaçlara erişimde yardım bağımlılığını %90’lara çıkarmış. Mülteci çocukların %20-50 arasında değişen oranlarda eğitimden uzaklaştığı görülmekte. 

Durumun ciddiyeti ve aciliyeti düşünüldüğünde, yerel dinamiklere hakimiyeti ve hızlı reaksiyon geliştirebilme özellikleriyle belediyelerin göç yönetişiminde daha etkin olmaları bir gereksinim olarak ortaya çıkmakta.

Covid-19 Pandemisinin göçmenler üzerindeki sağlık ve sosyal alandaki etkilerine dair çarpıcı bulgular ve karar alıcılara yönelik politika önerileri içeren raporun yönetici özetine ve tam metnine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.